31 Ağustos 2013 Cumartesi

Sivilce (Akne) Nasıl Oluşur?




Sivilce (Akne) Nasıl Oluşur?

Hemen hepimiz hayatımızın bir döneminde mutlaka sivilce (akne) problemi yaşamışızdır. Bu çoğunlukla ergenlik döneminde karşılaştığımız bir sorundur. Ancak bazen ergenliğin bitmesiyle sivilceler de geçmiyor, 40’lı yaşlarda bile hayatımızı kâbusa çevirebiliyor. Hamilelik gibi bazı dönemlerde artan sivilcelerin oluşma nedeni ise vücudumuzda avuç içi ve ayakaltı dışında bulunan yağ bezlerinin aşırı yağ salgısıdır.

Kıl kanallarına bağlı olan yağ bezlerinin aşırı salgısı ile bu kanallar zamanla tıkanır. Dış faktörlere de maruz kalan cilt temizlenmezse öncelikle siyah noktalar oluşur. Bu siyah noktalar tedavi edilmez ise yerini iltihaplı sivilcelere bırakır.

Sivilcelerin ergenlik döneminde artmasının sebebi ise hormonlardır. Hormonlar yağ bezlerinin yağ salınımını daha da arttırır. Sivilcenin kızlara oranla erkeklerde daha şiddetli görülmesi erkeklerde bulunan testosteron hormonunun yağ bezlerinin salınımını aşırı arttırması ile açıklanır. Kadınlarda da östrojen hormonu yağ bezlerinin çalışmasını azaltır. Ancak sivilce (akne) oluşumu genetik faktörlere de bağlı olduğundan herkeste aynı şiddette olmaz. Uzmanlar ailesinde sivilce rahatsızlığı bulunan kişilerde sivilce problemiyle karşılaşma olasılığının diğer insanlara göre daha fazla olduğunu söylüyor.

Stres de sivilceyi arttıran faktörler arasında yer alıyor. Stresli olduğumuz dönemlerde vücudumuzun salgıladığı hormonlar yağ üretimini arttırdığı için bu dönemlerde sivilcelerde artış gözlemlenebiliyor.

Çekirdek çikolata, fast food tarzı yiyecekler ise bilinenin aksine sivilce yapmıyor. Sivilcelere diş macunu sürmek gibi kulaktan dolma bilgiler de sivilceleri arttırabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder